Slezmanovo vlakové kupé

přisedněte ...

úterý, března 27, 2007

Ekologická hysterie

Evropu postihl znovu mor. Opět (a jak jinak) ničivou silou. Naštěstí má jasné příznaky a dá se proti němu chránit. Postižený hovoří o oxidu uhličitém CO2 a používá v přílišné míře a s patologicky vytřeštěnými zraky výrazy jako globální katastrofa, neodkladnost řešení, drastická omezení apod. Jako typický příznak chronického onemocnění je popírání jaderné energetiky jako cesty k redukci emisí CO2 při výrobě elektrické energie. Nejvíce postiženou zemí je Belgie, konkrétně místa se zvýšeným počtem členů Evropské komise. S postiženými se nepouštějte do diskuzí, je to zbytečné.
Přejme hodně štěstí evropské ekonomice, tedy i té naší skromně se rozvíjející (a nyní škrcené díky nesmyslným direktivám), budeme je potřebovat.


Tolik ironie. Protože mám tu smůlu (ano, smůlu..), že se mi dostalo vzdělání v oboru, ničí mi poslední dobou zdraví kdejaká titulní stránka novin. Zřejmě aby Brusel odvedl pozornost jinam od přebujelé byrokracie a nutnosti reforem, našel nového nepřítele, po které půjde cestou pogromu - CO2. Emise skleníkových plynů je nepochybně nutné sledovat a pomocí vyspělých technologií je omezovat, ale nikoli za cenu zničení evropské ekonomiky a za hysterického řevu a šramotu alegorických vozů (pro mladší, to jsou pojízdné kraviny s propagandou, co používali komunisti). Argumenty jako tyto se ignorují:

* CO2 je součástí přírody, neboť jej všichni (společně se zvířaty) vydechujeme. Navíc mnohem "skleníkovější" (odborníci prominou tento výraz) metan CH4 je jaksi přehlížen, nejvíce ho vzniká zemědělskou činností (rýžová pole , Čína apod.). Průmyslová výroba není odpovědna za existenci CO2, pouze k jeho tvorbě přispívá a to měrou ne adekvátní současné hysterii,
* Změny klimatu jsou přirozené, v jistých cyklech se opakují, interval znalosti relevantních dat je v měřítku dějin Země nic,
* obnovitelné zdroje jsou hezká věc, ale biomasy není dostatek, energetické plodiny kdovíodkud ze světa mohou představovat riziko pro naši vegetaci, větrné elektrárny musí být zálohovány zdroji na fosilní paliva, neboť elektřina se nedá skladovat a v případě bezvětří, námraz, se musí elektřina vyrobit jinde, ostatní zdroje jsou zanedbatelné,
* jaderná energetika je vhodnou cestou k omezení spotřeby fosilních paliv a tím ke snížení emisí CO2 a jiných škodlivin,
* je hazard v Evropě přidusit výrobu v době, kdy se rozpíná Čína, západní Evropa je na pokraji krize a východní Evropa se dostává ze dna, kam ji vrhly dějiny s vydatným přispěním některých nejvíc řvoucích zemí EU.
* je humorné, že se tlačí na snížení emisí snad všech škodlivin, mimo jiné i oxidů síry (což je můj obor), a přitom při výrobě vápenných výrobků, které k odlučování síry slouží, je nejen ničeno životní prostředí těžbou vápence, ale hlavně je vypouštěno šílené množství CO2 při procesu pálení vápna. To není ekologie pro čistší Zemi, to je ekologie pro prachy a pro křesla v teple u koryt.

Šetřme energií, třiďme odpad, nepalme věci, co nepatří do kamen, ale všeho s mírou! Nenechme se oblbnout lidmi jako pan Bursík a paní Kuchtová, kteří sice prožívají orgasmy v jejich ekologicky šetrných automobilech, nicméně v konečném součtu jsou možná horší, než nějaký dědek na vsi zatápějící PET lahvemi ...

4 Comments:

Anonymous Anonymní said...

:-*

27/3/07 10:05 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Dobrý den,
přečetl jsem si Vaši teorii. bohužel jsem se mimo pana prezidenta Václava Klause dosud nesetkal s člověkem, který by sdílel podobný nebo stejný názor jako Vy. Máte nějaké podklady pro Vaše tvrzení?

1/4/07 1:58 dop.  
Blogger Slezman said...

Dobrý den,
to je zvláštní, podobných názorů přibývá a nejedná se jen o klasickou snahu být proti proudu nebo senilitu (která je po vypotřebování argumentů připisována p. Klausovi).
Několik názorů např. zde: http://neviditelnypes.zpravy.cz/hledej.asp?search=CO2&search.x=39&search.y=8

Při svých tvrzeních vycházím z toho, co mě naučili na škole (předměty Zdroje a přeměna energie, Palivové hospodářství, Jaderná energetika) a ze své praxe procesního inženýra v oblasti odsiřování spalin z uhelných zdrojů (problematika vytloukání klínu klínem vápennými metodami). Pokud jste nabyl dojmu, že jsem "popírač", není tomu tak (viz má formulace ohledně příspěvku výroby k globálnímu CO2), jen jsem znechucen hysterií, která vše provází. K problému by se mělo přistupovat bez emocí a s přihlédnutím k tomu, co si jako součást globálního světa může Evropa dovolit, aniž by tím neohrozila svoji další hospodářskou existenci (což by měl být hlavní cíl práce EU vzhledem k historickým souvislostem jejího zrodu).

1/4/07 10:22 dop.  
Blogger Slezman said...

Ještě bych si dovolil doplnit, že tento problém by se měl řešit s pomocí opravdu vyspělých technologií, tzn. přemoci fóbii z jaderné energetiky a podporovat více vývoj technologií zpracování vyhořelého paliva, podporovat vývoj termojaderné fúze, neděsit se spaloven odpadu (které jsou dnes na velmi vysoké úrovni, o skládkování se trapně mlčí, přitom jde o zločin na přírodě tolerovaný "zelenými"), zrealističnit naději vkládanou do biomasy (emise PCDD, PCDF při jejím spalování vlivem ne vždy snadno dosažitelného správného spalování, o zplyňování proboha radši ani nemluvit, + problém s dostatečným objemem biomasy), zatím šíleně drahých fotovoltaických zdrojů, V NAŠICH PODMÍNKÁCH většinou nesmyslných větrných elektráren (kromě hlediska provozovatele, pro který je výhodný námi podporovaný byznys) atd. Biomasa má svoje místo v lokálním vytápění, stejně jako tepelná čerpadla, tam není diskuzí, možnosti jsou však omezené. To samé u úspor, ano dejme si úsporné žárovky, třeba i na hrad, ale neomezujme výrobu nějakými stropy nebo nesmyslně žádanými BAT technologiemi, čínské ftaláty oplývající výrobky nás potopm vyvedou z tragického omylu. Všeho s mírou :)

1/4/07 10:34 dop.  

Okomentovat

<< Home